TRIGGERPOINT THERAPIE //

Myofasciale Triggerpoints is pijnbestrijding door een Triggerpoint therapeut


In spreektaal heeft men het over Triggerpoints. Ze komen overal in het lichaam voor, de meeste geven geen klachten, ze komen en gaan. Triggerpoints (kleine spierknopen) die zich in de spieren ontwikkelen, kunnen jaren voortbestaan zonder dat men zich hiervan bewust is. De massage techniek is oa. effectief bij pijnbestrijding van chronische pijn.

U hebt al lang bestaande pijn-klachten, veel soorten van therapie al gehad met weinig positief resultaat, de huisarts of specialist kan geen duidelijke diagnose stellen en misschien heeft u al een operatie ondergaan met onvoldoende bevredigend resultaat. U slaapt slecht omdat u wakker wordt van de pijn bij het liggen op de pijnlijke schouder of heup, of het maakt u stijf en u heeft pijnlijke gewrichten. Gevoelloosheid, tintelingen en andere zorgwekkende neurologische symptomen in de bovenrug, schouder, armen en handen die na een auto-ongeluk onbegrijpelijkerwijs blijven voortbestaan zijn waarschijnlijk niets meer dan een strakke spier die een zenuw beknelt ten gevolge van een triggerpoint.

Grote kans dat uw pijn-klachten wordt veroorzaakt door Triggerpoints; de massage techniek is een effectieve behandeling en wordt altijd toegepast in combinatie met de ademhaling. 

Omdat ze niet op een rontgenfoto, MRI of een scan zichtbaar zijn, bemoeilijkt dit vaak het stellen van een juiste diagnose door uw behandelend arts; of te wel u heeft pijnklachten en de arts zegt dat alles goed is (wat vaak ook zo is); wat nu? De oorsprong van de klacht zit meestal niet waar u pijn heeft! Zo komt het vaak voor dat  spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door triggerpoints in de spieren van de hals en schouders. Dit verklaart ook waarom andere behandelmethode niet altijd het gewenste resultaat geven en de arts ook niet op de juiste diagnose komt.

De Behandeling
Klachten die door triggerpoints wordt veroorzaakt zijn vaak goed te behandelen. Hierbij is het ook van belang om te ontdekken waardoor ze zijn ontstaan en door welke factoren ze in stand wordt gehouden. Vaak ligt een verkeerd houding- en beweegpatroon ten grondslag aan het ontstaan van triggerpoints; verkeerde (werk)houding, kromme rug met afhangende schouders, overbelasting (denk aan rsi), te weinig beweging, slechte voeding etc. Als Spierenspecialist–Oefentherapeut ben ik is er op gericht dat ik u leer, bewust maak van hoe u uw houding kunt verbeteren en wellicht “de klacht in stand houdende factor” kunt achterhalen in combinatie met het deactiveren van de triggerpoints. Het deactiveren van de triggerpoints is een onderdeel van de behandeling als TriggerpointCoach®  leer ik u dit ook zelfstandig te doen!

Hoe lang duurt een behandeling
Het aantal behandelingen is moeilijk aan te geven omdat het ene triggerpoint meer tijd vraagt om te herstellen dan het andere; maar uw inzet, motivatie en oefenbereidheid bepaald mede het slagen en de duur van de therapie. Het zelfstandig leren behandelen van de triggerpoints in de thuissituatie vraagt enige discipline en doorzettingsvermogen; maar als dit bij u geen probleem is dan kunnen we samen een heel eind komen; zorg dat u grip krijgt (zelfmanagement) op uw gezondheid.

Uitleg over triggerpoints op Youtube: